Otvoren “54.Zagrebački salon likovnih umjetnosti”

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika / Meštrovićev paviljon svečano je obilježeno otvorenje izložbe 57. zagrebački salon likovnih umjetnosti „MI SMO SE POJAVILI KAO STRATEGIJA VJEČNOSTI” kojeg potpisuje kustosica Leila Topić.

 

Događaju su nazočili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, g. Zdravko Zima, gđa Emina Višnjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, gđa Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba, Nj.E. g. Raj Kumar Srivastava, Veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj, te brojni istaknuti uzvanici, stručna javnost, sponzori, predstavnici institucija koje su potpora manifestaciji, medijski partneri, predstavnici brojnih medija.

 

U svom uvodnom obraćanju predsjednik HDLU Tomislav Buntak istaknuo je veliko zadovoljstvo što se Zagrebački salon udružio s izvanrednom akcijom Artupunktura koja je oživjela Grad Zagreb i dala nam svijest o tome kako može biti organizacijski provedena jedna akcija koja popularizira umjetnost i kulturu te na koji sve način može grad oživjeti. Također je naglasio da je Zagrebački salon pokrenut s ciljem promoviranja hrvatske likovne scene, njene posebnosti i aktualno umjetničkog stvaralaštva. Svaki Zagrebački salon je novi doživljaj i iskorak, treba ga pogledati i doživjeti kako kroz glavnu koncepciju u Domu HDLU-a tako i kroz kao i mrežu događanja koja će se odvijati na više lokacija u Zagrebu.

 

Leila Topić, kustosica “57. zagrebačkog salona” / Fotografija: Juraj Vuglač , HDLU, Zagreb rujan 2022.

 

Kustosica salona Leila Topić skrenula je pozornost kako 57. zagrebački salon nije obljetnička izložba, iako spominje rođendan neovisnosti RH i hrvatskog proljeća, već nas sve poziva da budemo aktivni građani, te da sudjelujemo u oblikovanju naše svakodnevice i okoline.

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emina Višnjić naglasila je kako Zagrebački salon i Artupunktura potvrđuju smjer kulturne politike Grada Zagreba, koja se sve više otvara prema građanima i želi dugoročno pratiti njezin razvoj i boljitak te je potom svečano otvorila izložbu.

Fotografija: Juraj Vuglač , HDLU, Zagreb rujan 2022.

 

Polazište teme 57. zagrebačkog salona su recentno obilježene obljetnice hrvatskog društva (2021. obilježena je trideseta godišnjica samostalnosti RH i pedeseta obljetnica Hrvatskog proljeća), stoga će se na salonu predstaviti radovi koji reflektiraju, propituju odnosno analiziraju koncepte slobode, javnog prostora, kulture sjećanja, nacionalizma, građanstva ili suvereniteta unutar suvremenog društva.

 

Izvor: HDLU