Izložbom “Mit mode” Dimitrije Popović otkriva koji su to sve mnogostruki mitovi mode koji postoje: “Moda sama sebe ubija da bi dalje živjela!”

U okviru nedavno potpisanog Sporazuma o suradnji između Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Muzeja Mimare kojim se iskazuje namjera suradnji nakon cjelovitih obnova Meštrovićeva paviljona i zgrade muzeja, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika otvorilo je izložbu Dimitrija Popovića Mit mode.

 

Izvođenjem dvaju preformansa nadahnutim izlošcima, Modni kavez  Branke  Vučetić  Atletić  i Ja sam koji jesam Josipa Joška Tešije u HDLU otvorena je izložba jednog od naših najznačajnijih suvremenih umjetnika Dimitrija Popovića pod nazivom Mit mode. Ova serija slikarskih interdisciplinarnih radova predstavlja osvrt na povijest umjetnosti mode i svega materijalnog u njoj.Otvorenju su prisustvovali mnogi državni dužnosnici , ali i zaljubljenici u umjetnost.

 

Otvorenje izložbe “Mit mode” akademskog slikara Dimitrija Popovića u HDLU / Fotografija : Sanja Red Cat Baljkas / Zagreb , veljača 2024.

 

“Dimitrije je veliki majstor, rekao bih hrvatski Dali. U smislu provokacije , a i vidjeli ste večeras ovaj performans u cjelini. Vrlo zanimljiva izložba , izvrsno učinjen posao i krasne slike u svakom slučaju. Istina, poznamo se preko 50 godina , surađivali smo zajedno puno puta i moram reći  da sam jako jako zadovoljan!” rekao je tim povodom Božo Biškupić, muzeolog i bivši ministar kulture

 

“Mislim da nas gospodin Dimitrije Popović svakom svojom izložbom  iznenadi, a ono što mene izuzetno raduje je da su ova djela nastala u protekle četiri godine. Dakle,  u jednom razdoblju koje je zaista bilo teško. Razdoblje nakon potresa u Zagrebu , virusne pandemije, ali očito je potvrdio da njegov duh umjetnika čini  se u svakom trenutku nalazi svoju realizaciju” dodala je Lada Ratković Bukovčan , ravnateljica Muzeja Mimara

 

Slika iz opusa “Mit mode” Dimitrija Popovića / Fotografija: Zorana Vukić Gavran @ cro-kultura.com / Zagreb , veljača 2024.

 

“Dimitrije je zapravo jedinim interdisciplinarnim opusom radova pokazao što je zapravo suvremena modna praksa , što je žensko tijelo, međutim općenito i neka svoja razmišljanja o prolaznosti života.Dakle glavna nekakva tematika ovih radova jesu zapravo : što se nalazi ispod tijela, što se nalazi ispod naše kože i to zapravo Dimitrije jako lijepo vizualno prikazuje” ističe autorica predgovora kataloga izložbe Petra Krpan.

 

Ovom izložbom Dimitrije Popović otvorio je nova pitanja o modi, tijelu, tjelesnosti i materijalnosti. Veliki značaj  je to što iako se izložba zove Mit mode Dimitrije Popović otkriva koji su to sve mnogostruki mitovi mode koji postoje , ali i zapravo kako je moda postala život i u svakodnevnom životu razmišljamo modno.

 

Slika iz opusa “Mit mode” Dimitrija Popovića / Fotografija: Zorana Vukić Gavran @ cro-kultura.com / Zagreb , veljača 2024.

 

“Fenomen mode i to zašto sam nazvao izložbu Mit mode govori o tome , ne dakle o mitu o modi nego mit mode jer je moda fenomen koji sam sebe proizvodi. Paradoksalno kazano ona sama sebe ubija da bi dalje živjela.Visoka moda danas pokazuje jedan visoki stupanj estetizacije, erotizacije, dakle Eros je fantastično prisutan i dizajn koji čini zapravo da se tijelo  kao spektakl prikazuje.Tu je jedna nova dimenzija mode koja djeluje ravnopravno kao i umjetnost” rekao je slikar Dimitrije Popović.

 

Popović u ovom ciklusu pažljivo percipira dinamiku promjenjivosti mode,  te je prikazuje kroz raznolike slikarske tehnike, od akrila do crteža, stvarajući svojevrsnu kolažnu strukturu ženskog tijela. Korištenjem raznolikih tehnika, umjetnik doslovno daje život tijelu na platnu.

 

Slika iz opusa “Mit mode” Dimitrija Popovića / Fotografija: Zorana Vukić Gavran @ cro-kultura.com / Zagreb , veljača 2024.

 

Dimitrije Popović, iza sebe ima više od 50 godina umjetničkog rada. Njegova stručnost i talent reflektiraju se u svakom djelu, a Mit mode donosi jedinstvenu perspektivu na odnos između mode, tijela i umjetnosti. Izložba pruža posjetiteljima priliku da promišljaju o različitim aspektima mode i tjelesnosti te da se zagledaju u dublje slojeve povijesti umjetnosti kroz jedinstveno umjetničko iskustvo koje nudi Popovićeva kreativna vizija. Izložba će  biti  otvorena za javnost sve do 28. veljače 2024. u Galeriji Bačva u HDLU-u.