Predstavljeno je novo izdanje romana “Anka Brazilijanka”

U dvorani kina Kaptol Boutique Cinema predstavljeno je novo izdanje romana Anka Brazilijanka pisca Mate Lovraka, u izdanju nakladničke kuće Mozaik knjiga. Riječ je o romanu koji je prvi puta izdan 1939.godine, a ponovno je oživio krajem veljače kada se pojavio u kinima film Anka Brazilijanka i odmah pokupio simpatije i interes publike.

Na promociji koja je okupila učenike osnovne škole, sudjelovali su urednik knjige Zoran Maljković, redatelj filma Dejan Aćimović, scenaristica Tatjana Aćimović i glumci Cvita Viljac i Josip Žurić .

 

Pisac Mato Lovrak napisao je nekoliko desetaka pripovijetki  i romana za djecute je  i dalje autor koji se rado čita. To je dokazala i jučerašnja publika – učenici osnovne škole koji su film Anka Brazilijanka imali priliku pogledali prije same promocije, a nakon toga i upoznati redatelja, scenaristicu, glumce i urednika knjigeAnka Brazilijanka

Kako bi potaknuli djecu na čitanje, nakladnička kuća Mozaik knjiga organizirala je i kratak kviz u kojem su se djeca pokazala kao pravi poznavatelji opusa Mate Lovraka te su osvojili primjerak novih izdanja Anke Brazilijanke.

Potencijal Lovrakovih djela prepoznao je i redatelj Dejan Aćimović pa je na listu ekraniziranih romana doveo i Anku Brazilijanku, a zajedno s pojavom filma na filmskom platnu, Mozaik knjiga je izdao novo, posebno izdanje knjige s fotografijama iz filma.

Urednik knjige Zoran Maljković istaknuo je važnost i svevremenost Lovrakovih romana i preporučio djeci da nakon filma svakako pročitaju roman koji će doživjeti na svoj način. Vjeruje da i danas ta priča može biti zanimljiva, jer nosi univerzalne poruke. Literarni predložak i film nikad se ne ostvaruju na isti način, stoga vrijedi pročitati književno djelo po kojem je snimljeno ono filmsko.

Film se zasigurno izborio za svoju poziciju i neće ostati u sjeni kultnih domaćih filmskih naslova iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Mogao bi postati jednim od gledanijih domaćih naslova ove godine, a roman Anka Brazilijanka dobiti malo više pozornosti i književnog značaja koje definitivno zaslužuje. Ovim filmskim uratkom djeca su uočila jednu bitnu karakteristiku književnog djela: otkrila su mogućnosti i ideje koje se mogu stvoriti iz riječi i rečenica u romanu. Film će stoga svakako ponukati djecu da pročitaju roman i zavire u svoju maštu pritom otkrivajući svoje skrivene i magične svjetove.