Završen je “10. Festival hrvatske drame za djecu – Mali Marulić”

U Gradskom kazalištu lutaka Split završen je 10. Festival hrvatske drame za djecu – Mali Marulić. Stručni žiri u sastavu Ana Prolić, Dario Harjaček i Anastasija Jankovska dodijelio je sljedeće nagrade: nagradu za najbolju dramatizaciju dobila je Maja Katić za predstavu Ljubiti, samo ljubiti zagrebačkog Teatra Poco Loco, dok je nagrada za najbolju režiju dodijeljena Kseniji Zec i Saši Božiću za predstavu U zvijezde splitskog Gradskog kazališta lutaka.

Osim Edija Ćelića, koji je dobio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu dječaka Tina i Djecozgraba, dobio ju je i  Petar Konkoj za ulogu u predstavi U zvijezde, Gradskog kazališta lutaka Split. Posebna nagrada za najbolju glumačku suigru dodijeljena je ansamblu predstave U zvijezde, Gradskog kazališta lutaka Split.

Osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića, osim nagrade za najbolje glumačko ostvarenje Edija Ćelića, osvojilo je i nagradu za najbolju predstavu u cjelini za predstavu Nije me strah osječke autorice Dubravke Pađen Farkaš u režiji Ljudmile Fedorove.

“Uz sve čestitke organizatorima i čestitke na domišljatosti kako je sve organizirano i hrabrosti, mi smo jako sretni što smo uspjeli naći snage i doći na festival i pordržati ga. Čestitamo od srca svim kolegama i kazalištima te našem ansamblu koji u ovoj predstavi čine Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić, Areta Ćurković, Đorđe Dukić, Inga Šarić i Kristina Fančović, ali i tehnici i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju ove izvrsne predstave”, rekao je Ivica Lučić, ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.

U priopćenju se navodi kako ove godine nagrada za najbolju predstavu prema sudu dječjeg žirija, koji su činili učenici splitskih osnovnih škola, nije dodijeljena u terminu održavanja festivala jer djeca nisu gledala predstave zagrebačkih kazališta koje su igrale na matičnim pozornicama. Uprava GKL-a Split poručuje da će i te predstave do kraja godine gostovati u Splitu pa će i dječji žiri svoju nagradu naknadno proglasiti, navodi se u priopćenju.

Za vrijeme Festivala održano je ukupno 19 programa pred više od 2000 posjetitelja. Program je realiziran na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Kazalištu Mala scena, Sceni Ribnjak, Gradskom kazalištu Žar ptica, Gradskom kazalištu lutaka Split, Gradskom kazalištu mladih, u dvije splitske osnovne škole i u gradskoj knjižnici. Nastupilo je ukupno 8 kazališta, održane su četiri slušaonice radio-igre za djecu u splitskim osnovnim školama, a studenti glume Umjetničke akademije u Splitu su u Gradskoj knjižnici Marka Marulića čitali nagrađene tekstove.