U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba “Vedute Venecije iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo”

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt održano je svečano otvorenje izložbe Vedute Venecije iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo. Na izložbi su izložene slike Canaletta, Guardija, Marieschija i van Linta koje su stigle iz Gallerie d’Italia – Palazzo Leoni Montanari, jedne od najljepših baroknih palača u Vicenzi.

 

Svečano otvorenje u atriju Muzeja za umjetnost i obrt

 

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić,  a pozdravne govore održali su: Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, Gian Maria Gros-Pietro, predsjednik Intese Sanpaolo i Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture.

 

Ispred slike Canaletto – Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt; Gian Maria Gros-Pietro, predsjednik Intese Sanpaolo; Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba i Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb.

 

“Iznimno se ponosim time što donosim četiri umjetnička djela koja pripadaju Zbirci umjetnina Intese Sanpaolo iz Palazzo Leoni Montanari u Vicenzi u zagrebački Muzej za umjetnost i obrt. Intesa Sanpaolo posluje u zemljama bogate kulturne baštine i vjerujem da su kulturne aktivnosti sredstvo njegovanja prijateljskih odnosa diljem zajednica, te da se ulaganjem u kulturu potiče društveni napredak i podupire gospodarski rast” rekao je Gian Maria Gros-Pietro, predsjednik Intese Sanpaolo.

 

Van Lint

 

“Izložba Vedute Venecije je kruna višegodišnje suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i Privredne banke Zagreb, članice Grupe Intesa Sanpaolo, zahvaljujući kojoj su u Zagrebu i Hrvatskoj predstavljena djela četvorice venecijanskih majstora veduta, velikog Canaletta i Francesca Guardija, te također vrsnih slikara Marieschija i van Linta. Ova izložba slikarskih ostvarenja istaknutih majstora vedutističkog žanra rezultat su dugogodišnje suradnje dviju institucija zahvaljujući kojoj su u proteklih nekoliko godina hrvatskoj publici u Muzeju za umjetnost i obrt predstavljeni najznačajniji talijanski barokni slikari, počevši od Caravaggia i njegovog remek djela Večera u Emausu iz milanske Pinakoteke Brera, preko ponajboljih slika drugoga velikana talijanskog baroka Il Guercina, do ovogodišnjeg zahtjevnog izložbenog projekta kojim su u Muzej dopremljena djela Sebastiana Riccija, Giambattista Piazzete veličanstvenog Giambattista Tiepola te desetak drugih vrhunskih slikara venecijanskog kasnog baroka predstavljenih na izložbi Barokni sjaj Venecije Tiepolo i suvremenici“ rekao je  Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

 

Michele Marieschi

 

Kako se ističe u najavi izložbe, na izložbi Vedute Venecije predstavljena su slikarska ostvarenja četvorice majstora koji dolaze iz Gallerie d’ItaliaPalazzo Leoni Montanari u Vicenzi. Riječ je o izuzetnoj zbirci venecijanskog baroknog slikarstva, u kojoj se uz slike predstavljene zagrebačkoj publici čuvaju  i remek djela Tiepola, Pietra Longhija i drugih velikana tog razdoblja, te fascinantne zbirke starogrčkih vaza i ruskih ikona. Ove sjajne zbirke i sama barokna palača Leoni Montanari dio su velikog kulturnog projekta banke Intesa Sanpaolo naziva Progetto Cultura, u koji su među ostalim uključene Gallerie d’Italia – Piazza Scala u Milanu u kojoj su predstavljeni talijanski umjetnici devetnaestog i dvadesetog stoljeća te Gallerie d’Italia – Palazzo Zevallos Stigliano u Napulju, gdje je izloženo posljednje Caravaggiovo remek djelo Mučeništvo Sv. Ursule te djela umjetnika s juga Italije od sedamnaestog do dvadesetog stoljeća.

 

Izložbu Vedute Venecije iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo iz razdoblja baroka možete razgledati do 29. listopada 2017. u dvoranama stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.