Pariški dani Vlahe Bukovca prvi put izloženi pred zagrebačkom publikom

Pred hrvatskom publikom do sada su bila izložene mnoge izložbe i djela Vlahe Bukovca, jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara, ali ipak niti jedna izložba nije bila valorizirana ,odnosno stavljena u kontekst srednje Europe, a neka njegova djela nisu nikada izložena u Republici Hrvatskoj.

 

Ove godine to će se promijeniti jer će Galerija Klovićevi dvori iz Zagreba i Kuća Bukovac u Cavtatu otvoriti prvu od tri predviđene izložbe o Vlahi Bukovcu. Njihova namjera je kroz tri zasebne izložbe predstaviti tri najznačajnija razdoblja Bukovčeva stvaralaštva: pariško, zagrebačko i praško.

 

Konferencija za medije održana povodom otvorenja izložbe “Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje 1877. – 1893” / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Uoči otvorenja prve izložbe Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje 1877. – 1893. koja će se otvoriti 18.siječnja 2018.godine u Galeriji Klovićevi dvori , a obrađuje Bukovčev život i rad u Parizu od 1877. do 1893. godine, te njegovu afirmaciju u Engleskoj, Crnoj Gori, Srbiji kao i buđenje domaće likovne sredine u Dalmaciji održana je konferencija za medije na kojoj su se javnosti obratili: ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić, autorica izložbe Petra Vugrinec,autorica izložbe Lucija Vuković, pomoćnik ministrice kulture Republike Hrvatske Davor Trupković, te iz PBZ Carda – sponzora izložbe Mladenka Dubravac.

 

„Izložba je osmišljena s mojom kolegicom Petrom Vugrinec i gospođom Lucijom Vuković. Obje se time bave godinama, to su studirale , te im je to bila želja , a ja sam se potrudio uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba da im osiguram sve uvjete i da napravimo jednu veliku tipičnu izložbu za Galeriju Klovićevi dvori“ rekao je ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Izložba kojom se ujedno obilježava početak Europske godine kulturne baštine 2018. u Republici Hrvatskoj, po prvi puta će u Hrvatskoj predstaviti djela iz Engleske i Francuske koje je Bukovac radio za trgovce Vicars Brothers , te pripadnike engleskoga visokog društva Richarda Le Douxa i Samsona Foxa.

 

Bit će izložena i djela koja je predstavljao na pariškom Salonu poput La Grande Iza, Andromeda ili Dalmatinski ribari te Portret Baltazara Bogišića. Izložba će prikazati kronološki slijed, uspone i razočaranja mladog umjetnika hrabro vođenog idejom da postane umjetnik u europskoj prijestolnici, Parizu.

 

Vlaho Bukovac – “Dalmatinski ribari” / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

„Izložba je formativno predstavljanje Bukovčevog perioda koji povezujemo s periodom njegovog boravka u Parizu u kojem je on dosegao strelovit uspon i u kratko se vrijeme svrstao u red kreme umjetničkih zbivanja tadašnje Europe“ ističe autorica izložbe Petra Vugrinec.

 

Na izložbi je izloženo ukupno 130 djela pristiglih iz svih dijelova Europe: od Velike Britanije gdje je Bukovac bio slikarska zvijezda stigli su portreti Laure Le doux i portret Samsona Foxa,  Francuske, Slovenije, Srbije, Vojvodine i Crne Gore, a posebna atrakcija izložbe monumentalna je kompozicija Isus prijatelj malenih iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu impozantnih dimenzija 3 x 4,40 m, koja je nagrađena na pariškom Salonu 1888. godine.

 

Vlaho Bukovac – “Isus prijatelj malenih” / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Slika prikazuje skoro 40 likova, od kojih su mnogi raspoređeni u kompleksne skupine i imaju pažljivo razrađene izraze lica, a imala je očito cilj pokazati kako je Bukovac, iako je i dalje slikao poznate biblijske scene, krenuo sasvim novim putem.

 

Isus prijatelj malenih po prvi puta će biti predstavljen hrvatskoj javnosti, a to možemo zahvaliti povjesničaru umjetnosti Tomislavu Šoli, koji je otkrio sliku u katoličkoj crkvi svetoga Roberta u engleskom građu Harrogateu ,gdje je bila uskladištena u podrum tamošnje crkvene zgrade.

 

Slika se u tom periodu znatnije oštetila, a profesor Šola ju je kupio za tadašnjih 40.000 njemačkih maraka, dopremio uz Zagreb , a potom i u svetište svetoga Nikole Tavelića u Duvnu. Slika je prije izlaganja u Zagrebu restaurirana, te će biti izložena u svojem punom sjaju.

 

Vlaho Bukovac – portret “Laure Le doux” / Laure Le doux

 

Autorice izložbene koncepcije su Petra Vugrinec (viša kustosica, Galerija Klovićevi dvori) i Lucija Vuković (kustosica, Kuća Bukovac) dok su koautori:dr. sc. Rachel Rossner, američka povjesničarka umjetnosti, Alex Kidson, ugledni engleski povjesničar umjetnosti, Jadranka Beresford-Peirse, osnivačica internacionalne Zaklade hrvatskih spomenika koja se dugi niz godina trudi detektirati Bukovčeva djela u Velikoj Britaniji, akademik dr. sc. Radoslav Tomić , i dr. sc. Igor Borozan izvanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

 

Slike koje je Vlaho Bukovac naslikao sa jedanaest godina / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Izložba Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje 1877. – 1893.  predstavlja razdoblja i slikarski opus iz umjetnikovog života. Tako su na izložbi izložene i slike koje je Bukovac naslikao s jedanaest godina kada ga je život odveo u New York, ali i  djela prije njegovog odlaska u Pariz.

 

Slijedi razdoblje slika nastalih u Parizu za vrijeme akademije, potom portreti koji su naslikani  uz tamnu pozadinu , raskošne kostime i nakit, pejzaži koja je nastali izvan akademije, a poznati su po ženi u crnome. Na izložbi su također izloženi splitski i zadarski portreti, slike koje su nastale pod utjecajem antike , pa sve do  slika s kojima je Bukovac održavao svoju egzistenciju pod pseudonimom Paul Andrez.

 

 

Ovom izložbom Galerija Klovićevi dvori nastavlja niz vrhunskih izložbi. Naime, nakon izložbe Izazov moderne: Zagreb- Beč oko 1900. i Retrospektive Vaska Lipovca u Galeriji Klovićevi dvori s ponosom najavljuju izložbu Hermitage Museum na kojoj će od travnja 2018. godine biti izložena djela iz stalnog postava drugog najvećeg muzeja na svijetu.

 

Izložba Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje 1877. – 1893. se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade Republike Hrvatske.