„OKOLO“ po Zagrebu – kreće projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, počinje novi projekt OKOLO koji predstavlja niz malih umjetničkih instalacija i urbanih intervencija, a u Zagrebu će svoj trag ostaviti i francuski umjetnici Oak Oak, Levalet i Scenocosme.

 

Novi projekt posvećen umjetničkom istraživanju Zagreba – Okolo – malim će intervencijama u samo tkivo grada, od 7. do 22. srpnja, oživjeti niz javnih gradskih prostora i pretvoriti ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada.

 

“Oak Oak 2” / Fotografiju ustupile: “Nas dve” , Zagreb 2018.

 

Preko dvadeset lokacija u centru Zagreba bit će, kao carte blanche, predano u ruke umjetnika koji će zanimljivim rješenjima podići sadržajnu vrijednost odabranih gradskih prostora i skrenuti pažnju na njihovu ljepotu i posebnost, otkrivajući potencijal onih zanemarenih i praznih, kao i novu dimenziju funkcionalnih prostora, istovremeno ih povezujući i mapirajući kao mjesta vrijedna zaustavljanja i promišljanja.

 

Neke intervencije pozivat će na interakciju i korištenje, neke upućivati na novu, ljepšu stvarnost, dok će neke donijeti i dobru dozu humora, ponekad zaboravljenog u užurbanoj svakodnevici. Slučajnom ili namjernom prolazniku pružit će tako razlog da zastane, razgleda, razmisli ili se zabavi te potraži ostale intervencije sudjelujući u istraživanju i otkrivanju Zagreba.

 

“Levalet 1” / Fotografiju ustupile: “Nas dve” , Zagreb 2018.

 

U sklopu ovogodišnjeg uvodnog izdanja projekta Okolo, svojim će radovima s gradom i prolaznicima popričati, uz nekolicinu hrvatskih sudionika, i poznati francuski street art umjetnici Oak Oak i Levalet koji će inovirati više od deset različitih gradskih lokacija te umjetnički duo Scenocosme koji će u Galeriji Kranjčar predstaviti interaktivnu zvučnu instalaciju Akousmaflore s biljkama u glavnoj ulozi.

 

Oak Oak je dobro poznat po svojoj igri s urbanim elementima i osvajanju gradskih ulica poetičnim i često humorističnim likovima. Posebno se posvećuje detaljima uz koje veže svoje intervencije, a radovi su mu nerijetko minijaturni i skriveni. Dosad je svoj otisak ostavio na ulicama gradova Francuske, Nizozemske, Španjolske, Belgije, Japana i Havaja, a surađuje i s galerijama u L.A.-u i New Yorku.

 

“Scenocosme 1” / Fotografiju ustupile: “Nas dve” , Zagreb 2018.

 

Levalet pak zanimljivom kombinacijom crteža i street art instalacija stvara živopisne likove koji komuniciraju s arhitekturom i razvijaju se u dijalogu s već postojećim okruženjem, dok umjetnici Gregory Lasserre i Anais met den Ancxt, koji stoje iza imena Scenocosme, kroz interaktivne instalacije te radove na području vizualne i digitalne umjetnosti preispituju akcije i reakcije gledatelja,  uspješno spajajući tehnologiju i žive elemente.

 

Iako povezane zajedničkim nazivnikom Okolo, intervencije u sklopu projekta zadržat će svoj jedinstveni karakter, pojedinačni pristup i element iznenadnog pojavljivanja. Tako će svaki umjetnik, odnosno kolektiv intervenirati u gradski prostor u različito vrijeme, nevezano za druge, već postojeće ili buduće, intervencije.

 

Ove godine Okolo  nosi naziv Intro, najavljujući, tako, povećanje broja lokacija i umjetnika te umjetničkih formi izražavanja narednih godina. Događanje organiziraju Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačiček), uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba i Francuskog instituta.

 

 

 

Izvor: “Nas dve”