Kazalište Ulysses u kolovozu dovodi Zijaha Sokolovića s dvije komične monodrame

Kazalište Ulysses najavljuje gostovanje jednog  od najomiljenijih glumaca jugoistočne Europe – Zijaha A. Sokolovića, koji će nastupiti s dvije svoje kazališne produkcije: komičnom monodramom Glumac…je glumac…je glumac 7. kolovoza te višestruko nagrađivanom komedijom Rođenje – Kobajagi, donijela me roda 15. kolovoza, u Ljetnom kinu na Velikom Brijunu.

 

Monodrama  Glumac… je glumac… je glumac kultna je predstava koja ove godine slavi 40. obljetnicu igranja, a diljem svijeta izvedena je 1620 puta. Monodrama o kojoj je napisano više od 500 kritika i tekstova premijerno je izvedena na MESS-u u Sarajevu 1978. godine, a otad ju je, osim Zijaha A. Sokolovića, igralo još 19 glumaca na pet jezika u dvadeset zemalja svijeta.

 

Predstava Rođenje – Kobajagi, donijela me roda premijerno je izvedena 1993. godine u Interkulttheateru u Beču u produkciji The/Arto projekta, nakon čega je nagrađena na mnogobrojnim kazališnim festivalima diljem Europe, osvojivši iznimno pozitivne reakcije publike i službene kritike.

 

Prema riječima samog autora i glumca Zijaha Sokolovića, predstava je to koja bi trebala olakšati odgovaranje na pitanje otkud smo došli i kamo stremimo?.

 

U današnje vrijeme komunikacija, kompjutera i televizije, i najmlađi se smiju pričama o rodi i  bebama koje mame i tate nalaze u kupusu. Roditelji su ipak pred dilemom, kako dijete dovesti do saznanja o nastanku života, a da to bude prirodno i istinito i razumljivo, sa mjerom i ukusom, a ipak bez vulgarizacije i zaplitanja u mutne metafore. Ova neobična i izuzetna predstava će im pomoći da to učine uz osmijeh na najprirodniji i najprijatniji način.

 

Impresivan glumački i autorski put Zijaha A. Sokolovića bilježi više od pedeset filmova, dvanaest televizijskih serija, stotine uloga na kazališnim pozornicama, više od šezdeset nagrada za umjetnički rad, edukacijske teatarske projekte te autorstvo monodrama koje su od ovog  glumca, redatelja i sveučilišnog profesora stvorile neku vrstu teatarske institucije naših prostora.

 

Izvor: Kazalište Ulysses