Prva ovosezonska operna premijera HNK u Zagrebu je Mozartova “Čarobna frula”

Središnja nacionalna kuća održat će prvu ovosezonsku opernu premijeru Čarobna frula Wolfganga Amadeusa Mozarta. Riječ je o operi koja u formi bajke donosi priču o borbi dobra i zla, te pobjedi ljubavi i iskrenosti.

 

Opera Čarobna frula Wolfganga Amadeusa Mozarta posljednja je Mozartova opera, koju je skladao na samrti davne 1791.godine. Zbog svojih govorenih i pjevanih dijaloga Opera je jedna od zahtjevnijih za izvođenje , a upravo spomenutu operu  Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu odabralo je za prvu ovosezonsku opernu premijeru.

 

„To je jedna grandiozna velika Opera za sve generacije. Od najmanjih , do predškolaca, pa do ljubitelja opere i onih koji nikada nisu bili na operi. Dakle svi su pozvani jer je ta glazba doista ljekovita i ta cijela priča , ta bajka može razveseliti, zadovoljiti i smiriti i olakšati život doista svakome“ ističe redatelj Krešimir Dolenčić.

 

Ova, danas kultna opera, nastala je na njemački libreto Emanuela Schikan-edera, a praizvedena je u Beču 30. rujna 1791., dva mjeseca prije Mozartove smrti. Redatelj zagrebačke predstave je Krešimir Dolenčić, a izvedbama ravnaju maestro Nikša Bareza i maestro Veton Marevci. U izvedbi HNK-a u Zagrebu nastupaju pjevači, zbor i orkestar Opere HNK Zagreb,  te djeca iz Djevojačkog zbora Zvjezdice.

 

„Ja pjevam zločestu ulogu , ulogu kraljice Noći , čija arija spada u jednu od najpopulanijih arija i muzičkih tema uopće na svijetu.To je jako prepoznatljivo , jako visoko i jako teško“ rekla je operna pjevačica Ivana Lazar.

 

Novost u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu je i edukacija najmađih koji žele sudjelovati u procesu nastanka opernih predstava, pa su tako odlučili napraviti i interaktivne radionice pod nazivom „Od pera do opere“.

 

Hoće li pobjediti ljubav i iskrenost nad intrigama i smrću ,te alegorijskoj potrazi za mudrošću i prosvjećenjem možete provijeriti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 26. i 28. studenog.