Bogatstvo opusa Nikole Mašića prvi puta izloženo hrvatskoj javnosti u Modernoj galeriji

Za sami kraj godine u Modernoj galeriji u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom Nikola Mašić, Plemeniti realist koja predstavlja Prvo cjelovito predstavljanje opusa začetnika hrvatskog modernog pejzažnog slikarstva i prvog hrvatskog animalističkog slikara.

 

Iako je Mašićeva Guščarica na savi jedna od najpoznatijih njegovih slika koju prvu i ugledate ulaskom u Modernu galeriju, njegov preostali opus nije manje vriijedan spomena. Naime, u Modernoj galeriji u Zagrebu javnosti je po prvi puta predstavljena umjetnost slikara Nikole Mašića s ciljem prezentacije dijela bogatstva koje predstavlja njegova  ostavština.

 

„Mislim Nikola Mašić je jedno poznato ime za koje kulturna javnost zna je dobar slikar , da je dosta radio , ali najviše ga poznaju po slikama kao što je Guščarica , znači slikama velikih kompozicija , takozvnim gotovim slikama za koje radio niz studija  u prirodi, ali nikada nije imao retrospektivnu izložbu“ ističe Dajana Vlaisavljević, muzejska savjetnica Moderne Galerije i autorica izložbe.

 

Nikola Mašić “Guščarica na savi ” / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Mašićeve slike bile su dugo sakrivene od pogleda javnosti u depoima muzeja, ali njegov opus će vas osvojiti na prvu. Iako neke motive  koristi na više slika oduševit će vas svakako predivna Posavina , Italija u kojoj je boravio,  portreti, pejzaži, animalizam ,dokumentacija i rani radovi , studije i gotovi crteži. Svojom preciznošću i detaljima Mašić će vam se  predstaviti u jednom sasvim drugom svijetlu.

 

„Moderna galerija ima preko stotinu slika, nešto je bilo otkupljeno za vrijeme kada je Mašić bio ravnatelj Strossmayerove galerije , ali veći je dio od njegovog nasljednika, njegovog nećaka Emanuela Pffeifera. Na izložbi je izloženo šezdeset posto slika iz našeg fundusa , a ostalo je iz drugih muzejsko-galerijih javnih institucija i privatnih zbirki „ rekla je Dajana Vlaisavljević, muzejska savjetnica Moderne Galerije i autorica izložbe.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Uz najpoznatije umjetnikove kompozicije, većina slika nastala je70-ih i 80-ih godina 19. stoljeća  upravo u razdoblju Mašićevih povremenih putovanja posavini i italiji, a riječ o mahom  studijima koje predstavljaju posebno bogatstvo umjetničkog naslijeđa hrvatske moderne.

 

„Izloženo je oko sto dvadeset slika uz arhivske građe koja nešto govori o njegovu privatnom životu. Što se tiče njegovog slikarskog opusa , zapravo možemo razlikovati više cjelina , takozvane gotove slike –  figurativne i žanr kompozicije koje su nastajale u ateljeu , ali su za pomoć služile studije koje je raio u Posavini. Neke od tih studija su samostalno autorsko djelo i mi ih možemo promatrati kao samostalnu sliku.Znači ne samo kao pomoćno sredstvo već kao gotovu sliku“ rekla je Dajana Vlaisavljević, muzejska savjetnica Moderne Galerije i autorica izložbe

 

Iako je privatno bio povučen ovaj plemeniti realist rado je sam lutao i slikao predivne pejzaže, ali i portrete , no osim njega na ovoj izložbi zasluženo mjesto je dobio i njegov brat blizanac Aleksandar čiji su dvije skice također  izložene. Kako izgleda cjeloviti opus Nikole Mašića, ali i njegov skizzenbuch možete provjeriti sve do 10.veljače 2019. godine u Vranycanijevoj palači.