Krenite u božićnu potragu!

Drago Glamuzina i izdavačka kuća V.B.Z. prije šest su godina u prosincu ukoričili zbirku priča Julijane Matanović, poznate hrvatske književnice. Njezine police krase brojne nagrade i izdane knjige (što stručnog, što beletrističkog tipa), a na njezinim se promocijama i gostovanjima uvijek traži mjesto više. Ova je zbirka, naslovljena imenom Božićna potraga, više nego prikladna za ovo blagdansko vrijeme i stoga sam vas baš na nju odlučila podsjetiti.

U deset kratkih priča autorica pripovijeda o Božiću, obitelji i ljubavi. Upravo to što se događaju u vrijeme Božića, čini ove priče još toplijima i više posebnima, a vještina ispreplitanja emocija po kojoj je Julijana Matanović i te kako poznata, u ovim pričama još je više izražena. Autorica tako progovara o ljubavi i svim njezinim oblicima, međuljudskim i obiteljskim odnosima, čežnji, uspomenama i običajima. Božićno vrijeme kao vrijeme ljubavi, mira i opraštanja u svojevrsnom je kontrastu s razorenim obiteljima, nesretnim junacima i surovim stvarnostima u kojima se likovi nalaze. No, iako na trenutke čak i potresne, priče u sebi nose posebnu ljudskost i toplinu. Rečenice su jednostavne izrazom i stilom, ali bogate metaforikom i osjećajima i strpljivo su putokazi u potrazi, bila ona za ljubavlju, obitelji, jedinstvom… Autorica isprepliće motive prošlosti, uspomena i sjećanja sa sadašnjošću i onime što budućnost nosi stvarajući svevremenske priče o ljubavi; priče tople, iskrene i ljudske koje u ovo vrijeme nose posebne emocije i svojevrsnu težinu jer se doimaju još stvarnijima. No, ovo je težina koja vodi do spoznaje da je ljubav doista svevremenska emocija, da čežnja za bliskošću nikada ne jenjava, a da je vrijeme Božića pravo vrijeme za uroniti u metaforične i tople rečenice Julijane Matanović, koje prenose poruke koje će trajati uvijek i generacijama i vrijedit će i nakon Božića. Naime, ljubav ne poznaje ni prostor ni vrijeme.

Krenite u božićnu potragu, sigurno omeđeni prvom pričom koja funkcionira kao predgovor i desetom koja je pogovor. U autoričinu svijetu rečenica vaš najsigurniji putokaz biti će ljubav, a za Božićnom potragom možete posegnuti čak i kad blagdani prođu jer potraga za ljubavlju i njezinom snagom traje uvijek.