HAZU predstavila svoju nakladničku djelatnost u 2018.godini

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti   je najviša je hrvatska znanstvena i umjetnička institucija koja veliku pozornost posvećuje svojoj nakladničkoj djelatnosti u okviru koje se izdaju mnogobrojni časopisi, knjige, monografije, rječnici, te katalozi izložaba, a koje su publikacije i znanstvene radove  objavili u 2018.godini predstavili su na konferenciji za medije.

 

HAZU osnovao je biskup Josip Juraj Strossmayer 1861.godine, te je od svojeg  osnutka do danas Akademija objavila preko šest tisuća  naslova, a u 2018.godini može se pohvaliti sa 94 sveska raznih publikacija.

 

„Ova danas važna svečanost je apsolutno važna za Akademiju jer ona sad predstavlja ono što smo radili  u prethodnoj godinu. To su veoma važna izdanja koja je nužno redovito objavljivati i publicirati. To je predmet kumuliranja kulture jednog naroda i prema tome rekao bih da od početaka Akademije do sada je izdano  6433 naslova , a to je jedan veliki kapital kulturni , znanstveni i umjetnički“ rekao je tom prilikom akademik prof.Velimir Neidhardt, Predsjednik HAZU.

 

Osim 94 sveska koje je Akademija objavila kao izvršni izdavač, te  suizdavač članovi HAZU izvan Akademije objavili su još 56 knjiga, tako da je zahvaljujući Akademiji i njezinim članovima u 2018. objavljeno ukupno 213 publikacija.

 

Fotografija : HAZU , Zagreb 2019.

 

Među objavljenim svescima i publikacijama nalaze se izdanja iz Razreda za društvene znanosti, Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, Razreda za prirodne znanosti, Razreda za medicinske znanosti, Razreda za filološke znanosti, Razreda za tehničke znanosti , Razreda za književnost, Razreda za likovne umjetnosti , te  Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

 

Nakladničku djelatnost Razreda za književnost predstavio je potpredsjednik HAZU akademik Frano Parać istaknuvši posebno književni časopis Forum, te zbornike s Dana hvarskog kazališta i Krležinih dana u Osijeku.

 

Akademik Vladimir Marković Predstavnik Razreda za likovne umjetnosti spomenuo je časopis Art bulletin koji izlazi već 66 godina te kataloge izložbi akademika Zlatka Kesera i Vitolda Košira koji su na natječaju Hrvatska lijepa knjiga izabrani među 25 knjiga koje će predstavljati Hrvatsku na književnim sajmovima u Leipzigu i Frankfurtu. Istaknuoje i knjige Susreti i sjećanja akademkinje Vere Horvat Pintarić, Hrvatski muzej arhitekture, Strossmayerova zbirka starih majstora i Zagrebačka serigrafija.

 

Akademik Stanislav Tuksar Tajnik Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju spomenuo je hrvatski muzikološki zbornik Arti musices, te međunarodni časopis International review of the aesthetics and sociology u čijem lanjskom broju su, kako je kazao, zastupljeni autori sa svih pet kontinenata.

 

U HAZU će se 29. travnja održati svečana  proslava Dana Hrvatske akademije kada će se dodijeliti i Nagrade HAZU, te proslava stote godišnjice osnutka Akademijinog Umjetničkog razreda i  stote godišnjice prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novog Mjesta u Zagreb.