Život, rat, zbirka

Urednica Renata Dobrić i Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru donose najnoviju zbirku priča Tomislava Šovagovića, naslovljenu Kad narastem, bit ću Dražen. Šibenik, kao mjesto Šovagovićeva rođenja, ima snažno mjesto i u njegovu stvaralaštvu koje obuhvaća roman Mangan, te zbirke priča Rudnik čvaraka, Cesta knezova Bribirskih, Ispod skala i Latifundija, a zbirka priča je i njegov najnoviji ostvaraj. Četiri književne nagrade, od 36, dobio je za priče koje tematiziraju Domovinski rat, a priče te tematike okosnica su najnovije zbirke o čemu svjedoči i podnaslov Priče iz Domovinskog rata.

Kad narastem, bit ću Dražen zbirka je koja ne ostavlja ravnodušnim, a njezinih devet priča i nadahnuto Kraljevstvo za „Bljesak“ umjesto pogovora skrivaju priče, sudbine i emocije, uvijek iznova žive i snažne, prkosne vremenu. Priče su to koje su već objavljivane, ali su u zbirci našle svoje mjesto tvoreći tako spomenik događajima iz velike povijesti, a pokazujući koliko vihor velike povijesti utječe na sudbine i na ljude, ostavljajući brojne male krhotine emocija koje valja bez patetike prenijeti na papir kako bi svjedočile o ljudima i vremenu. Tomislav Šovagović ispisuje iskrene i dirljive priče, odaje počast, ali ne patetizira stvarajući kolaž satkan od rečenica. Pišući o vremenu o kojem postoje živi svjedoci, brojne bolne uspomene, ali i činjenice koje su oblikovale tijek nacionalne povijesti, autor preuzima odgovornost odati počast ljudima i životima, događajima i situacijama koji se uvlače duboko pod kožu i dotiču osjetljive točke kako biografija, tako i povijesti. Šovagoviću uspijeva ostati osjećajan, ali ne i patetičan; iskren, neposredan i suosjećajan, govoreći o temi s poštovanjem i mjerom. Iako su priče svojevrstan kolaž i nastajale su u različito vrijeme autorova života, prepoznatljiv je ostao iskren i neposredan, jednostavan stil naglašene emocije koji čitatelju donosi ugođaj, proživljavanje i navodi ga na uživljavanje tijekom čitanja.

Zbirka Kad narastem, bit ću Dražen čini se obimom malena, ali je tema o kojoj govori i te kako velika i upravo ta tema smješta ju na znakovito mjesto hrvatske proze te istaknuto mjesto autorove stvaralačke biografije.