NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE NA GRUPNOJ ŽIRIRANOJ IZLOŽBI INSPIRIRANOJ ŽIVOTOM I STVARALAŠTVOM KNJIŽEVNICE ŠTEFE ISKRE KRŠNJAVI

Udruga Artoratorij poziva sve mlade umjetnike i umjetnice do 35 godina starosti da se prijave na natječaj za izlaganje prilikom skupne žirirane izložbe pod nazivom ISKRA. Natječaj je otvoren do 01. lipnja 2022. godine.

 

Riječ je o  osmišljenoj grupnoj žiriranoj izložbi koja stavlja naglasak na bogatu povijest grada Vrbovca, primarno kroz istraživanje opusa značajne književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi, a koja pruža mladim umjetnicima i umjetnicama priliku za izlaganje i predstavljanje svog umjetničkog djelovanja.

 

Temu grupne žirirane izložbe čini selekcija pjesama iz dvije knjige pjesama Ive Rod: Pjesme, 1905. i 1912. godine. Natječaj za sudjelovanje na grupnoj žiriranoj izložbi usmjeren je na mlade likovne umjetnike i umjetnice do 35 godina starosti. Autori i autorice su pozvani izučiti život i djelovanje Ive Rod s naglaskom na pjesnički opus književnice te pronaći u selekciji njezinih pjesmama (priloženih uz ovaj natječaj) inspiraciju za stvaranje vlastitih likovnih djela.

 

Autorica koncepcije izložbe povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol izabrala je određeni broj međusobno različitih pjesama Ive Rod koje su otvorene i nadasve poticajne za likovne interpretacije, a koje su objavljene u sklopu ovog natječaja za izlaganje, dok su autori i autorice u starosti do 35 godina pozvani da odgovore na objavljene pjesme vlastitim likovnim rukopisom u mediju koji sami odaberu (crtež, ilustracija, grafika, slika, skulptura, fotografija, video rad, objekt, prostorna instalacija). Valja naglasiti da autori/ice nisu obavezni doslovno tumačiti pojedinu pjesmu, već upravo suprotno – pjesme su tek polazišna točka/poticaj/inspiracija za vlastite likovne interpretacije kako su doživjeli lik i djelo Ive Rod.

 

Više o samom natječaju, kao i svu potrebnu dokumentaciju i izabrane pjesme možete pronaći na poveznici: ISKRA

 

Izvor: Udruga Artoratorij