Razdoblja praznine puna pjesničke vještine

Ratku je Bjelčiću u biografiji navedeno da je pisac „od pelena do pelena“, dakle od onih najmlađih pa sve do najstarijih, o čemu doista svjedoče i njegova djela Leptir na kiši, Junaci sa Zelenog brijega, 128 crtalica, Outsorcing anđeo, Švedski stol i brojne druge. Okušao se u svim trima književnim rodovima i pokazao spisateljsku vještinu koju čitateljska publika iz djela u djelo cijeni pa je Bjelčić rado čitan u svim generacijama. Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture i urednik Siniša Matasović donose autorov najnoviji ostvaraj, zbirku poezije Razdoblja praznine.

 

Razdoblja praznine zbirka je podijeljena na nekoliko cjelina (Album zaborava, Razdoblja praznine, Svaka je pjesma o tebi te Umjesto tablete pjesma i Dvije, tri čaše) koje su zbir pjesnikovih misli i autorefleksija. Podebljani su stihovi u službi naslova, a česta je pojava i intertekstualnost koja se otkriva među stihovima posloženih u klasične poetske ostvaraje, ali i lirske minijature. U zbirci se između korica našao život i emocije, suvremenost – njezina zbivanja i pojave; sve to protkano lirskom mješavinom pesimizma i optimizma. Korona-virus, potres, promjene – sva emotivna stanja koja su svoje izvorište našla u tim pojavama, pa i depresija, kao i blagdani u tim (nesvakidašnjim i često surovim i samotnim) uvjetima, motivom su poezije Ratka Bjelčića u ovoj zbirci. Bavi se autor i motivom pjesnika, pjesništva i pjesnikovanja – tog zanata koji zahtjeva igranje riječima i prenošenje emocija na papir, kao i bilježenje stanja i pojava koja su odraz vanjskog, ali i unutrašnjeg svijeta. Ne ostavlja Bjelčić razdoblja praznine, puni stihove stilskim sredstvima – metaforama, igrama i usporedbama stvarajući zbirku koja ostaje spomenikom vremenu u kojem živimo.

 

Razdoblja praznine čitate u dahu ili polako, pjesmu po pjesmu – kako vam drago. Ono što jest sigurno je da će vas napuniti pjesničkim slikama, emocijama i asocijacijama; neće čitateljski sladokusci ostati s prazninama na stranicama, dapače. Razdoblja praznine puna su pjesničke vještine!